Pages

Follow Me ^.^

Saturday, March 26, 2011

Seni Tie and Dye

Tadi aku cari-cari bahan nak buat entry. Ada la jumpa hasil keje seni aku masa form 2-tahun 2001. Eh! Baru aku perasan dah 10 tahun aku simpan benda alah ni. Memang plan nak simpan pun, tapi tak sangka la aku simpan sampai sekarang. Walaupun masa tu aku buat setakat pakai tisu, aku suka tengok. Seni ni dipanggil "Tie and Die Dye. Kenapa Tie and Dye? Sebab kena lipat-lipat, lepas tu ikat dengan getah (Tie), lepas tu kita warnakan dengan warna-warna berbeza yang mana getah tu berfungsi sebagai pemisah warna-warna tu (Dye).

Image Hosting by PictureTrail.com

Camni la lebih kurang..


Untuk pewarna dulu aku guna pewarna serbuk, tapi bancuh dengan air la, macam water color. Kalau guna yang biasa punya tak boleh sebab kalau basuh, warna tu akan luntur. So kena cari warna yang kekal dan tak terjejas dengan air dan bahan-bahan cecair lain. Pernah jugak aku try cari tapi tak jumpa pulak. Konon-konon nak buat la.. Dulu benda ni kita selalu nampak sebagai corak kat baju t-shirt dan baju kelawar. Sekarang dah susah nak jumpa kot..

Ni la dia hasilnya, yang aku buat dulu.....

Image Hosting by PictureTrail.com


Image Hosting by PictureTrail.com


Image Hosting by PictureTrail.com


Image Hosting by PictureTrail.com

Image Hosting by PictureTrail.com

2 JυTα ℓємση ρєяυTυѕαη ¢нєηTα:

Qaseh dalia adelia said...

woah ade jep baju corak2 cenggini hehe

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Qaseh dalia adelia
Buat sendiri lagi best woo.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

I Can Feel Your Heartbeat