Pages

Follow Me ^.^

Sunday, March 27, 2011

Iklan Yang Memalukan Kaum Wanita

"Malu rasanya sebagai seorang perempuan apabila melihat iklan tuala wanita yang modelnya seorang lelaki."
*Komen oleh BDKCOMOT-sumber Metro Ahad, ruang Kata Mereka dalam sisipan Selebriti.*

Hmm.. Apa yang boleh aku katakan, aku sangat bersetuju dengan komen di atas. Agak-agaknya iklan brand apa ye?? "Lu pikir la sendiri.."

Sebenarnya dah banyak giler aku jumpa komen macam ni kat surat khabar. Ada jugak kaum lelaki yang meluahkan rasa tak puas hati pasal isu ni melalui ruang yang sama. Tapi syarikat-syarikat pengiklanan ni buat tak tau je. Lagi mementingkan untung daripada maruah kaum wanita.

Sebagai sorang wanita aku rasa sangat malu bila keluar iklan tuala wanita kat TV. Perlu ke buat iklan macam tu? Seperti mana yang kita sedia maklum, majoriti penduduk Malaysia adalah dari bangsa Melayu dan beragama Islam, yang mana kedua-duanya menitikberatkan rasa malu dalam kehidupan kita. So, mana peginya rasa malu tu ek?? *ditujukan kepada model-model iklan tersebut.*

Dulu-dulu takde pun iklan macam ni kat TV, tapi kaum wanita tau je nak pakai apa, brand apa yang bagus. Boleh je survive kan?? Just imagine la.. Kalau budak-budak kecik tanya korang, iklan apa ni? Apa ye nak jawab? Takkan nak cite dari A sampai Z?

Aku pun tak tau la nak cakap. Daripada model biasa, sampai artis semua dah tak malu nak cite pasal ni dalam iklan. Tak malu ehh? Ye, memang orang lelaki tau pasal ni. Tapi tak payah kot nak canang bagai.

Sejujurnya, aku rasa iklan-iklan macam ni sekadar nak memalukan dan menjatuhkan maruah kaum wanita je.. Kitorang tau la nak pilih sendiri, tak perlu iklan-iklan yang mengarut tu!

*MAYBE some people will say: kolot ah pemikiran dia ni.. Well, perlu ke bagitau satu dunia hal-hal dalam kain??*

Image Hosting by PictureTrail.com

12 JυTα ℓємση ρєяυTυѕαη ¢нєηTα:

Izamir Ridzwan said...

takde perempuan dh ken diorang nk ambil.. adoiii

Novelgurl said...

Salam..ish3..teruk2. =.="

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Izamir Ridzwan
Tu la pasal.. Lagi bagus kalau takde langsung iklan camni..

Novelgurl
Kan? Rasa macam nak protes je..

Qaseh dalia adelia said...

kdg2 malu jugak tbe2 tgk cite bez ngan sume family pastu iklan libresse keluar ..hadoii wat derk je..

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Qaseh dalia adelia
Kan?? Apa motif ek iklan tu?

puanbee said...

hurm pastu bebudak pun teringin nk tahu kalau bertanya pada mak ayah tk per ni cr sendiri tu yg macam2 tu abang 7 thn rogol adik 2thn sebab nih lah pendedahan luarbiasa

aNis sHazLiN said...

la...ish3 pelik btul...cmne ek iklan tu? almaklumla anis dah lme x mngadap tv....huhuhu

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

puanbee
Tu la kak bee.. Pendedahan melampau2. Macam2 la yang jadi..

aNis sHazLiN
Sebab duduk asrama ek? Erm.. Suara latar iklan tu pun suara lelaki..

Hazalizah Hamzah said...

masa zaman akak remaja lela dulu, org yg jual pad tu siap bungkuskan dengan sokkabar lagi. la ni, dah bebeza dah ... [tapi walaupun berbungkus, org lelaki masa tu tetap tau apa isi dalam nya, yg nakal2 sure menegur "beli apa tu dik...?" arhhh]

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Hazalizah Hamzah
Sempat gak lalui zaman balut dengan surat khabar tu. Tapi masa tu berbalut pun masih rasa malu.. Sekarang boleh nampak terang2, nak2 lagi kalau plastik putih.. =.=")

Nyza Nurul said...

tak atu nak cakap camane kan..bengang jer rasa lau tengah tengok tv reramai, tetibe kuar iklan tue..rasa nak pekup muka kat bantal ke ape yang ada...teruk a..

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Nyza Nurul
Huhu.. Memang pun.. Nak2 klau masa tengok tv tu dengan famili, ada abang ke, ayah ke tengok sekali..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

I Can Feel Your Heartbeat