Pages

Follow Me ^.^

Monday, March 14, 2011

Cara Lipat Duit Bentuk Love

Tadi aku tengok keyword kat Nuffnang. Ada pulak orang yang cari cara-cara nak lipat duit bentuk love. Ni mesti ada kaitan dengan entry aku yang -->ini<--. Aku ingat bebudak sekarang dah tak minat benda-benda camni. Tapi masih ada jugak yang berminat rupanya. Mungkin nak buat untuk duit mas kahwin? Hehe. Jadi, aku rasa macam nak buat pulak tutorial untuk buat benda alah ni. Ada 2 cara sebenarnya nak buat duit bentuk love ni. Jom tengok cara-caranya..

Cara pertama (single love):

Image Hosting by PictureTrail.com
1. Lipat kepada 2 bahagian untuk mendapatkan lipatan tengah
2. Pusingkan ke belakang dan lipat bahagian kiri sehingga hujungnya bertemu lipatan tengah tadi
3. Ulang langkah 2 untuk bahagian sebelah kanan
4. Pusingkan ke depan

Image Hosting by PictureTrail.com
5. Tarik bahagian belakang dan lipatkan separuh ke depan seperti dalam gambar
6. Ulang langkah 5 pada bahagian sebelah kiri
7. Pandangan belakang
8. Tarik bahagian atas perlahan-lahan

Image Hosting by PictureTrail.com
9. Lipat bahagian atas yang ditarik tadi sehingga membentuk lipatan seperti dalam gambar
10. Pastikan bahagian tengah atas terbelah
11. Lipat bahagian yang terbelah tadi secara menyerong seperti ini
12. Ulang langkah 11 di bahagian sebelah lagi

Image Hosting by PictureTrail.com
13. Ulang langkah 12 dan 13 untuk bahagian sebelah kanan
14. Lipat bahagian bawah secara menyerong sehingga bertemu lipatan tengah
15. Ulang langkah 14 untuk bahagian sebelah kiri
16. Pusingkan ke depan. SIAP!

Image Hosting by PictureTrail.com

Cara kedua (twins love):

Image Hosting by PictureTrail.com
1. Lipat kepada dua bahagian untuk mendapatkan lipatan tengah (1)
2. Lipat secara melintang untuk mendapatkan lipatan tengah (2)
3. Pusingkan ke belakang. Lipat bahagian bawah sehingga hujungnya bertemu lipatan tengah (2)
4. Ulang langkah 3 untuk bahagian atas

Image Hosting by PictureTrail.com
5. Pusingkan ke depan.
6. Tarik bahagian belakang dan lipatkan separuh ke depan seperti dalam gambar
7. Ulang langkah 6 untuk bahagian atas
8. Pandangan belakang

Image Hosting by PictureTrail.com
9. Dengan menggunakan lipatan tengah (1) sebagai penanda, lipat bahagian kanan secara menyerong seperti dalam gambar
10. Bahagian yang lebih di bawah dilipatkan ke atas seperti ini
11. Lipat bahagian tepi ke dalam untuk mendapatkan bentuk seperti ini
12. Ulang langkah 11 untuk bahagian tepi sebelah lagi

Image Hosting by PictureTrail.com
13. Ulang langkah 9-12 untuk bahagian kiri (kembar)
14. Tarik bahagian hujung kanan perlahan-lahan
15. Lipat bahagian hujung kanan yang ditarik tadi sehingga membentuk lipatan seperti dalam gambar
16. Ulang langkah 15 untuk bahagian hujung kiri

Image Hosting by PictureTrail.com
17. Pastikan bahagian tengah hujung kanan terbelah
18. Lipat bahagian yang terbelah tadi secara menyerong seperti ini
19. Ulang langkah 19 di bahagian sebelah lagi
20. Ulang langkah 18 dan 19 di bahagian belahan sebelah kiri

Image Hosting by PictureTrail.com
21. Langkah 18-20 diulang di bahagian hujung kiri
22. Lipat bahagian atas dan bawah untuk mewujudkan 'kaki' seperti frame gambar

Image Hosting by PictureTrail.com
Pusingkan. Tara!! Dah siap.

*Macam ntah pape je direction yang aku bagi ni huhuhu..*

Selamat melipat! >__^ *kalau tak paham boleh tanya kat ruangan komen* ^.^

*Kalau nak try lipat duit bentuk baju boleh tengok kat entry -->ini<--*

Image Hosting by PictureTrail.com

25 JυTα ℓємση ρєяυTυѕαη ¢нєηTα:

merahitujambu said...

waaa...rajin nyaa buat origami...heee



*jom tgok perniagaan baru sy...mana th berkenan

Zue Cancer said...

da tru buat agak sukar sebb duit singgit ni kecik huhu

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

merahitujambu
Erk!! Ni kira origami ke? Hehehe..

I'm coming!

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Zue Cancer
Cuba buat guna duit RM10 ke, RM50 ke, mana tau jadi. Tapi jangan sampai koyak pulakk.. =.=") Kalau takut koyak pakai kertas pun oke. =)

http://aniesandyou.blogspot.com said...

ni cam nak ajar suh wat hantaran jer ni ;-)

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Anies
Hehe.. Boleh je.. Heee~ =)

Hazmin said...

wah...bagus ni..tak penah reti buat duit jadi love ni..

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Hazmin
Sekarang boleh la try sampai pandai buat =)
Tak sangka lelaki pun minat, boleh geng dengan my brother ^.^

THE LEKAT LEKIT STORY said...

tangan saya memang tak kreatif kalau nak buat benda2 macam ni.. kekekeke

SEBAB TAK BERTUDUNG MAKA TAK LAYAK MENYAMPAIKAN BENDA BAIK

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

THE LEKAT LEKIT STORY
Hehehe.. Takpe, mana yang tak kreatif tu, boleh dikreatifkan hihii~

GadisGula-gula said...

ya allah.. berbelit belit aku buat.. haha! tak jadi tak jadi.. geramnyer!!

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

GadisGula-gula
Haha. Sabar2, tak jadi cuba lagi. Saya buat pun tak kemas lagi tu, memang susah sikit. Hehehe..

Admiral Anwar said...

wah.. smart ar..
bley cbe lau bosan2..
hehe

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Admiral Anwar
Cuba jangan tak cuba =)

Nyza Nurul said...

wah...dah lame nyza cri nak buat love kembar..yang single reti la.. :)

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Nyza Nurul
Sekarang dah boleh buat.. =)

~Kirin Selama Perak~ said...

nice sharing..
tapi masih ada yang tak paham
maklumlah..
KSP ni bukan orang yang berseni..
:)

ecah said...

thanks utk tutorial ni..dah try wat dua2...sy suke twins love ;)ssuai utk bg kt yg tsayang smpena raya ni..haha..

AfIsyAH DaRwiSh said...

thanks jadi la

Anonymous said...

susahnya nak buat yg kedua 2... dah bape kali cuba.. tapi x seberapa cantik mcm kt gambar 2..

Anonymous said...

yang no 10 tu...mcam mane erk

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Anonymous
No 10 yang mana satu?

Anonymous said...

Wlaupn tak brpa nk bwt bnda2 mcm ni tp nk juga coba bwt tuk c dea nanti. Hehe.. TQ bg ajar

Anonymous said...

Knpa yg kedua tu susah skit hah?

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

anonymous

huh? usaha tangga kejayaan... chaiyok2! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

I Can Feel Your Heartbeat