Pages

Follow Me ^.^

Thursday, December 30, 2010

Aku Dan Hospital

Malam ni aku kena bermalam kat hospital. Kenapa? Sakit apa? Biarlah rahsia huhuhu.. By the way, ni bukan pengalaman pertama aku masuk+tidur kat hospital. Sebelum ni dah dua kali. Sekali sebab appendiks, sekali lagi sebab patah tangan. Biasa la orang degil, selalu la sakit hehehe.. Harap2 aku akan sembuh cepat dan boleh balik uma sabtu ni, sebab doktor kata sabtu mungkin dah boleh balik.. Amin.....

Image Hosting by PictureTrail.com

Sunday, December 26, 2010

Booking Tiket Wayang? Baik Tak Payah!!

Semalam pegi tengok cite Gulliver's Travel. Semangat nak tengok cite tu punya pasal, siap booking tiket lagi hari Jumaat. Plan nak booking online je, tak boleh pulak, entah apa masalah problem entah.. Next option, booking gune fon. Oke, dari mula sampai habis cakap dengan operator android je, jenuh la ikut arahan yang agak memeningkan tu. By the way, dah cek kat web yang "seats are allocated on a best available basis". So semalam collect tiket sejam sebelum show, DAPAT seat D, 4 baris dari DEPAN, yang mana aku sangat anti dok depan-depan ni.. Yang tak paham tu, masa collect tiket, cashier tu yang tentukan seat, "seat kat sini ye", yang bagi aku sangat tak patut. Oke la, bukan salah cashier la kan, mungkin sistem dia camtu. Tapi pada pendapat aku sendiri, sepatutnya customer yang booking diberi pilihan nak duduk kat mane. Sedangkan customer yang queue pun boleh pilih kan. Dorang tak perasan ke customer selalu pilih seat belakang-belakang? Pasni malas kot aku nak booking lagi. Kalau ade pun mungkin untuk spare, in case queue panjang sangat. Kalau tak ramai orang queue, baik beratur, puas hati.

Image Hosting by PictureTrail.com

Tuesday, December 21, 2010

Beg vs Kasut

Aku memang gila dua benda kat atas tu, tapi lebih kepada beg la.. Baju cam kureng la nak shopping ni.. Sekarang pun tengah dok usha beg kat mana-mana web, tapi kalau nak beli macam tak berapa confident gak. Takut dah sampai kat tangan tak berkenan pulak, mana la sama tengok dalam gambar dengan live kan. Aku pun tak tau nape aku prefer dua benda ni daripada baju, dan aku akui la kan aku agak cerewet dan akan utamakan brand bila nak beli beg dengan kasut ni. So kalau sesape ikut aku shopping dua benda ni, memang akan penat sikit la hehe.. Nape ek cerewet? Mungkin sebab nak pakai lama kot? I mean aku suka cari yang branded sebab aku tak suka gak beli selalu sangat. Biasanya kalau aku dah suka sesuatu benda tu, yang tuuuu je la aku akan pakai.. Semalam nampak beg sembonia kat jusco, memang cun! Memang aku sangat berkenan, which is situasi yang sangat susah aku nikmati (well, cerewet la katakan hehe..) Tapi bila tengok harga, buat aku pikir 18 kali jugak la kalau nak beli huhuhu....... Last time aku beli beg branded tahun lepas, tu pun dah lego sebab dah tak elok.. So sekarang pakai beg murah je (yang sangat aku benci sebab tak tahan lama). Huwaaa mau beg baru........

Image Hosting by PictureTrail.com

Friday, December 17, 2010

Ape kes?

Sangat tak paham dengan orang yang mempersoalkan ape yang kite buat kat facebook. Nak online hari-hari ke, nak remove sape-sape ke, suke hati la kan. Yang nak sibuk tu pesal? Bukan ade share pun!!

Image Hosting by PictureTrail.com

Monday, December 13, 2010

Harry Potter & The Deathly Hallows Part 1 vs The Chronicles of Narnia: The Voyage Of The Dawn Treader

Antara dua cite kat atas aku prefer Harry Potter. Tapi Narnia pun best jugak. Nasib baik la release date tak sama, kalau tak aku pun tak tau nak tengok yang mana dulu. Kedua-dua cite ni ada tarikan masing-masing. Untuk cite Harry Potter dan Narnia tarikan utama adalah jalan cite, dengan benda magic-magic tu la kan. Tapi secara peribadi, selain jalan cite yang best, aku tertarik untuk tengok Harry Potter sebab pelakon dia jugak hehe.. Narnia pulak, aku sangat suka tengok Aslan, singa yang bagi aku sangat comel walaupun dia besar. Kehenseman Daniel Radcliffe sebagai Harry Potter memang jadi perhatian sume orang, dan aku pun tak terkecuali. Kurang-kurang pun dalam ati terdetik, 'hensemnye mamat ni'. Haha sangat poyo. Aslan pulak, aku suka tengok masa bulu-bulu dia tu kena tiup angin, sumpah comel! Dan salah satu scene feveret aku, masa Lucy peluk dia. Alahai sweet je.. Bestnye kalau kat Malaysia ni ada singa jinak camtu. Kalau ada aku nak bela sekor haha.. Tiba-tiba je cite pasal movie ni kan. Ekceli sabtu lepas tengok Narnia 3D. First time kot tengok movie 3D. So memula tu ada la muka jakun sikit, kelakar je rasa bila ingat balik. Agak berbaloi la tengok cite ni walaupun tiket 3D mahal. Maybe next time aku akan tengok cite lain dengan 3D gak. Anyway, kalau masuk cite-cite bersiri ni, memula mesti aku tak amik port. Bila dah popular dan ada sambung-sambung baru la aku teringin nak tengok. Masa tu la baru terhegeh-hegeh nak tengok dari siri yang pertama. Ketinggalan zaman betul aku ni haha.. Tak kisah la.. Pape pun, sambungan dua-dua cite memang aku akan tunggu walaupun penantian tu satu penyeksaan....... Chewah!!

Image Hosting by PictureTrail.com

Sunday, December 12, 2010

Boling Oh Boling..

Dah lama betul aku tak main boling, lebih kurang 2 tahun? Lama tu.. Teringin sangat nak main, tapi cam dah takleh je sebab aku takleh angkat barang berat-berat. Huhu.. Anyway, teringat masa mula-mula belajar main boling dulu. Huh, cam hampeh je bila ingat-ingat balik! Hehe.. Sebagai orang yang baru belajar main boling masa tu, harus la bola tu masuk longkang. Memang menipu ar kalau tak pernah ke longkang kan, takde orang nak caye punya. Dan sebagai sorang yang righty, biasa masuk longkang belah kiri la.. First time main dulu dengan kawan baik kat uitm, iaitu ainor, arwah shida dan wan (bf arwah). Benda biasa kalau dapat jatuhkan banyak pin atau strike, berlagak la pe lagi.. Kurang-kurang pun kua la perkataan 'well.....' (dengan muka takleh blah, sangat poyo). Tapi takat sekali dua je la dalam 1 round tu dapat strike, yang lain hampeh je. Lawak je rasa, macam mengong pun ade haha.. By the way, baru-baru ni ade la tengok orang main boling (tak dapat main, tengok pun jadi laaaa.... Haish!) Sebenarnya nak isi masa untuk tengok movie jap laginya. Macam-macam gelagat orang main boling ni. Yang paling ketara, bunyi. Ada yang bunyi slow, ada yang bunyi gedebuk! macam buah nangka jatuh daaa.. Dalam tengok-tengok orang main tu, ada la aku nampak sorang minah ni yang muka, alahai, kosong je.. Dapat strike muka kosong, bola masuk longkang muka kosong, sampai aku pun pelik. 'Minah ni takde perasaan ke ape?' aku tanya kat inche teettt kat sebelah. Kawan dia oke je, time bola da dekat dengan pin nampak la muka excited nak tau bape banyak pin nak jatuh, ataupun muka yang macam kata 'alaaaa' bila bola masuk longkang. Tapi minah tu tetap muka zero. Sangat tak paham aku dibuatnya. Anggap je la dia tengah ada problem, dan nak release tension dengan main boling. Ada sorang mamat tu pulak muka berlagak proud bila strike (sebab dia perasan kot kitorang tengok dia main). Yang paling best tengok budak-budak. Excited betul. Ada yang tolak bola slow-slow, ada yang terlompat-lompat, hepi je.. Dok menengok orang je, tau-tau da nak dekat time tengok movie, kitorang pun blah g gsc huhu..

Image Hosting by PictureTrail.com

Friday, December 10, 2010

Sakit..

Huhu.. Aku tiba-tiba sakit telinga. Punca→jangkitan (kuman kot). Dah pegi klinik, ubat pun dah abis. Tapi masih sakit.
Dan penyelesaian sementara→makan panadol untuk kurangkan sakit. Kalau tak makan panadol, sakitnya tak tau la nak cakap. Esok mungkin pegi klinik lagi (duit lagi. Dah la duit aku sangat low ni). Cite pasal sakit ni, takde sape pun yang sukakan kesakitan. Tapi sebagai seorang Islam, kena la redha kan. Tapi kadang-kadang tu merungut juga. Jadi aku selalu ingatkan diri sendiri-sakit tu kan penghapus dosa-dosa kecik.. Kena la sabar (ayat pujuk diri sendiri huhu..)

Image Hosting by PictureTrail.com

Monday, November 22, 2010

Aduhai.. Budak-Budak Zaman Sekarang..

Dulu-dulu masa kecik kita dan kawan-kawan selalu berangan nak jadi apa bila dah besar.. Dalam erti kata lain, cita-cita.. Boleh dikatakan dalam setiap borang yang diisi kat sekolah dulu mesti ada ruang untuk isi cita-cita kita.. Cita-cita yang paling popular masa tu macam cikgu, polis, doktor, pensyarah dan macam-macam lagi la.. Sebut pasal doktor, biasanya bila ditanya kenapa nak jadi doktor, budak-budak dulu jawab sebab nak rawat@tolong orang sakit.. Tapi zaman sekarang ni baru aku tau ada jawapan lain, yang diberi oleh anak buah LELAKI aku yang berumur 4 tahun (kot! Aku pun tak ingat sangat umur anak-anak buah aku sebab ramai sangat! Hehe..) Sabtu malam yang lepas tengok majalah 3 dan anak buah aku ni ternampak askar dalam tv tu.. Dia pun cakap.........

Anak buah aku: dah besar nanti adik nak jadi askar, boleh naik kapal terbang..
Aku: ye? Nak naik kapal terbang ye..
Anak buah aku: eh tak nak la.. Jadi askar nanti kena tembak-tembak..
Aku: habis tu nak jadi apa?
Anak buah aku: adik nak jadi doktor la. Nanti boleh KELUARKAN BABY ORANG..
Aku: ..............(terdiam jap, pastu aku bantai la gelak..)

Aduhai.. Advancenya budak-budak sekarang ni.. Cakap macam orang dewasa..

Image Hosting by PictureTrail.com

Wednesday, November 17, 2010

.........

Aku sekarang ni tengah tak betul.. Kejap oke, kejap nak marah, kejap rasa macam nak bunuh orang. Bukan disebabkan alasan "Biase la, orang perempuan. Sebulan sekali." Bukan. Sebab rasa ni sebenarnya dah lama aku pendam, aku diam. Dan aku dah pernah bagi hint kat orang yang buat aku rasa camni. TAPI DIA TAK FAHAM-FAHAM. Tak tau la pulak kalau-kalau dia buat-buat tak faham. The thing is, takkan la dia tak boleh fikir kalau dia berada kat tempat aku, apa yang dia rasa? Agak-agak la kan. Kang aku cakap direct, kecik ati la, sedih la.. Abis aku?? Oh, fyi dia yang aku maksudkan ni sama jantina dengan aku. Sebab tu aku cakap "kalau dia berada kat tempat aku." Sebab sebagai orang yang sama jantina dengan aku, dia sepatutnya faham apa yang aku rasa. Aku dah penat, sangat penat untuk buat macam takde ape, macam aku tak kisah. AKU SANGAT KISAH OKE!! Ye, aku akui yang aku pun tak perfect, mesti la pernah buat orang marah, kecik hati. Tapi aku seboleh-boleh cuba nak elakkan. Tapi orang lain? Macam seronok sangat nak sakitkan hati aku. Dan masalahnya diri aku sendiri pun 1 hal. Aku selalu cakap, "takpe", atau "takpe la.." sedangkan hati aku cakap lain. Dan bila aku cakap "no komen" SELALUNYA ada sesuatu di sebalik ayat tu (bukan setiap masa oke, selalunya). Dan aku, walaupun selalu rasa sakit hati, aku masih akan cakap "takpe", "takpe la.." dan "no komen" untuk lindungi apa yang aku rasa sebenarnya.. Dan orang lain, memang takkan faham tu..

Image Hosting by PictureTrail.com

Wednesday, November 10, 2010

Tak Sayang Anak Ke???

Lamanye tak update.. Ni sume gara-gara maxis dah tau & block trick untuk masuk internet free.. Nampaknye sekarang kena la menumpang wifi orang huhu.. By the way, pagi ni mase pergi keje aku lalu shell (memang hari-hari pun lalu sane). Aku nampak ade la sorang lelaki ni tengah isi angin kat tayar kete dia. Isteri & anak dia dok dalam kete. Anak dia mungkin baru berusia beberapa bulan kot (agaknye la), tapi dah boleh berdiri.. Yang aku pelik ni, anak dia berdiri betul-betul kt tepi pintu, sambil kepala & separuh badan dia dah keluar dari tingkap yang terbukak habis.. & mak dia boleh tengok je??? Aku pulak yang risau kot-kot budak tu terjatuh ke ape.. Nape mak dia rilek je?? Tak paham aku.... Tak sayang anak ke cik kak?? Bukan la nak ngajar ke ape, sebab aku sendiri pun takde anak. Tapi kalau aku la, aku akan pegang budak yang dalam kadaan camtu. Bukan la mintak benda tak elok jadi, tapi berhati-hati la.. Malang tu tak berbau............

Image Hosting by PictureTrail.com

Wednesday, September 29, 2010

Kisah Mee Siput, Aku dan Mee Siput Muar

Mee siput??? Apebende tu?? Kebanyakan kengkawan aku mesti tanya camni bila dengar pasal mee siput. Ala, cakap orang.. Aku dulu pun camtu gak hehe.. First time aku dengar pasal mee siput ni masa aku study kat UiTM, part 5. Kenape part 5?? Sebab masa tu budak-budak course aku study subjek keusahawanan@enterpreneurship (betul ke eja ni? Aku main bantai je). Ape pulak kena-mengena mee siput dengan subjek ni?? Haaa.... Sebenarnye bila belajar subjek ni kitorang kena buat satu bussiness selama seminggu, tak kisah la bussiness ape pun. So ade la classmate aku jual mee siput. Mula-mula dengar nama pun dah pelik kan, tapi sesiape yang berasal dari Johor mesti tau dan pernah gila makan mee siput masa sekolah dulu. Aku rasa majoriti yang tak pernah tau pasal mee siput mesti ingat dia macam mee hailam, mee kari dan etc.. Padahal lain sangat, macam keropok je, dan sebenarnya sejenis makanan ringan, dimakan dengan sambal tumis@sambal kicap, tapi aku prefer sambal tumis. Sejak first time aku rasa mee siput ni memang la nak lagi sebab sedap!! Kalau nak lagi sedap, curah sambal kat dalam plastik mee siput tu, hancur-hancurkan dan ngap!! Sesetengah orang suka tunggu dia kembang dulu baru makan, tapi aku suka makan waktu dia masih rangup, krup krap krup krap!! Harga?? RM1 je sebungkus, memang murah.. Tapi bila dah habis minggu keusahawanan, bayang mee siput pun tak nampak lagi. Beberapa bulan lepas aku tiba-tiba teringin nak makan mee siput, tapi tak tau nak cari kat mana. Ada kawan aku ni pulak cadangkan supaya aku cari kat internet. Cari punya cari punya cari, terjumpa pulak website Mee Siput Muar. Lepas dah tengok-tengok website tu, aku pun terus order secara online. Senang betul, tak payah susah-susah nak cari kat kedai ke, order kat kengkawan yang balik Johor ke.. Cuma order, bayar dan zasss..sampai kat depan pintu, dalam masa sehari dua je. Dan rasa dia, tak perlu dipertikaikan lagi. Memang sedap, mabeles dan walllllahhhhhh, berbaloi-baloi.. Yang paling best, sambal dia pedas. Pasni nanti, aku nak order lagi, teringin lagi hehehe..

Image Hosting by PictureTrail.com

Sunday, September 19, 2010

Redah Je!

Semalam (sabtu) aku dan kengkawan baikku pergi beraya. Beraya tahap redah je. Plan nak pergi jumpa ex-schoolmate kat tempat keje dia, pastu nak beraya ke rumah cikgu. Tapi cikgu pun ada plan sendiri, so ternganga la kitorang dok mencari rumah nak beraya. Dah pakai lawa-lawa takkan takat jumpa ex-schoolmate, then balik kan! Memang tak aaa.. So kitorang pun bincang-bincang nak pergi mana. Mula-mula pergi kajang, rumah orang bertunang (kawan kepada kawan aku). Nak-nak pulak tengah lapar, ape lagi.....seraaaaang hahaha. Mungkin tahap melantak kot, bukan makan lagi hehehe. Nasib baik la kawan aku memang dijemput dan dia dah bagitau kawan dia yang bertunang tu.... Lepas tu fikir lagi nak pergi mana. Masing-masing bagi cadangan, 'ha kita pergi rumah ____ nak?' dan 'jom beraya rumah ____ nak?' (buat muka tak malu je, boleh?) Dok telefon orang, memang majoriti takde rumah. Pergi beraya la, berjalan la.. Akhirnya, kitorang ke cheras utama, rumah ex-classmate masa sekolah dulu. Menggagau mencari sampai sesat-sesat. Maklum la, sape pun tak tau jalan. Redah je la kejenye.. Semua tekun menengok signboard hahaha. Pastu, pergi sentul pulak, pun terpusing2 walaupun kawan aku sorang tu ingat-ingat lupa jalan kat sana. Sekejap kata tak tau, sekejap tiba-tiba bersuara, 'terus, terus'. Memang fail geografi betul kitorang ni hehehe. Ape pun, kitorang enjoy walaupun beraya guna konsep redah je ni. Tahun depan mungkin boleh buat lagi.... What a wonderful journey ehehehe..

Image Hosting by PictureTrail.com

Friday, September 17, 2010

Diam Diam.....

Dalam dunia ni ada bermacam-macam jenis orang. Ada yang baik, ada yang jahat, ada yang serius, ada yang suka main-main, ada yang kecoh, ada yang pendiam (aku la tu hehe). Ada orang kata, orang pendiam ni selalu pendam apa yang dia rasa, senang cite makan dalam. Betul, memang betul. Contohnya aku la kan. Kalau aku sedih, biasanya aku akan simpan sorang-sorang je. Kalau aku marah pun sama jugak. Aku tak suka kalau ada kata-kata aku yang menyakitkan hati orang lain (walaupun mungkin ada tapi tak sengaja), malangnya orang takde pun nak jaga hati aku. Kadang-kadang aku sangat berharap, aku boleh marah orang yang sakitkan hati aku. Rasa macam nak cakap je, 'go to hell' atau 'lantak ko lah' atau 'pergi mampus', tapi aku ni tak sampai hati, dan aku pun tak suka nak maki-maki orang. Tapi tu la, diri sendiri jugak la sakit kan. Ye aku tau, kesabaran tu sebahagian daripada iman. Tapi setiap orang ada tahap kesabaran masing-masing. Dan aku, walaupun kadang-kadang dah tak boleh sabar, aku akan pujuk diri sendiri supaya terus bersabar. Kalau la aku boleh cakap, 'DON'T TEST MY PATIENCE'.

Image Hosting by PictureTrail.com

Sunday, September 5, 2010

Dah Nak Raya???

Tahun ni rasanya berlalu dengan sangat pantas. Pejam celik, pejam celik, dah pun masuk bulan September. Which means, tak lama lagi dah nak raya. Raya? Hmmm.. Rasa macam baru je mula puasa, tiba-tiba dah nak raya. Cite pasal raya, perkara yang akan buat aku pening, DUIT. Ye la, dengan gaji tak seberapa memang la tak cukup. Tapi bila fikir-fikir balik, tak reti nak berjimat pun ye jugak. Susah betul nak kawal perbelanjaan. Tapi aku ni bukan la kaki shopping sangat. Nak kata tengok tu nak, tengok ni nak, pun tak jugak. Tapi duit keluar macam air, tau-tau je dah habis. Nak raya ni lagi la, banyak benda nak bajet. Persiapan raya la, duit raya. Takde la banyak sangat pun, cuma aku kena pandai urus kewangan sendiri. Tambah-tambah lagi barang-barang peribadi banyak yang dah nak habis. Masalah masalah.. Mulai hari ni, aku akan cuba berjimat! Mesti! Chaiyok chaiyok!! (Rasa macam dah banyak kali azam camni, tapi macam tak jadi-jadi je huhuhu)

Image Hosting by PictureTrail.com

Saturday, August 28, 2010

A Date With My Best Friend

Last week pegi jalan-jalan@dating dengan my best friend, Yong Nurul Hafizah a.k.a Yong kat Wangsa Walk Mall. Kitorang memang dah lama tak jumpa, masing-masing sibuk [sibuk la sangat kan hehehe]. Memula tu jalan-jalan je la sambil teman dia cari kasut. Then tetiba dia ajak nengok wayang, aku pun on aje.. Sampai-sampai je tak tau la pulak nak tengok cite apa, pening gak nak pilih. Ye la, hari ahad tiket mahal beb! So tak nak menyesal kalau-kalau terpilih cite yang tak best. Aku ajak tengok The Sorcerer's Apprentice, padahal aku dah tengok pun. Sebab dah tengok la aku ajak dia tengok, sebab cite tu memang best! Dan aku dah tak boleh halang diri sendiri daripada addicted dengan lagu tema cite tu: Secrets yang dinyanyikan oleh One Republic, sampai buat ringtone lagi hehehe. Tapi cite tu punya schedule hari tu pukul 8 malam la pulak. So dalam pada tak tau nak tengok cite apa, best friend aku ni ajak tengok cite City Under Siege, cite cina. Bila aku tanya nape pilih cite ni? Ade ke dia jawab sebab hero dia macam hensem, sabar je la. By the way, aku ikut je, tak kisah. Nasib baik cite tu best, lakonan Aaron Kwok dengan Shu Qi, genre action comedy kot. Abis je cite tu, pegi beli juadah berbuka dan terus balik. Pape pun, enjoy dating dengan si Yong ni hehehe. Next time boleh dating lagi.

Image Hosting by PictureTrail.com

Monday, August 16, 2010

Berbuka Puasa+ Famili Gathering

Sabtu lepas berkumpul 1 keluarga, buka puasa same-same. Tapi sebenarnya bukan semua pun ada la.. Akak-akak aku 4 orang dengan keluarga masing-masing je. Tu pun dah riuh, macam taska pun ade sebab ramai budak-budak. Maklum la, keluarga besar la katakan. Budak-budak je dah ade 13 orang, campur dengan ktorang yang dewasa ni 10 orang.. Whoa!! Hari tu tak kira pun, hari ni kira memang ramai la pulak.. Kalau betul-betul kumpul 1 keluarga, tak tau la nak duduk mane. By the way, agak best jugak la berbuka ramai-ramai walaupun akak aku cakap nak pengsan hehehe.. Kelam-kabut dibuatnye, orang tu cakap, orang ni cakap, dah macam kat pasar pun ade. Tapi tak kisah la, mengeratkan lagi silaturrahim..<------ayat poyo je. Lepas berbuka, pinggan pun melambak-lambak la nak kena basuh.. Sampai 3 orang [sorang basuh-letak sabun, sorang bilas, sorang lagi susun], macam restoran daaa, hehe.... Tu baru buka puasa, belum raya lagi.. Tapi ye la, raya pun bukan sume adik-beradik aku balik. Kena la bergilir-gilir dengan rumah mertua kan. Tu la bestnya anak ramai-mak aku yang cakap ni.. Bila berkumpul, meriah betul.. Walaupun ktorang raya kat K.L je, kira meriah la ada budak-budak yang ramai..

Image Hosting by PictureTrail.com

Monday, August 9, 2010

Pelat

Teringat kat anak buah yang pelat dalam percakapan. Kadang tu sampai boleh tergelak dibuatnya. Sekarang ni anak buah aku yang nama anis, dah kurang pelatnya. Kalau dulu, memang jadi bahan gelak aje. Tapi ada jugak perkataan yang masih pelat, macam berdarah jadi tetarah [huruf r disebut macam loghat perak], lipstik jadi liptip. Pelat-pelat pun, datang bab melawa bukan main. Bila dia pakai 'liptip', mesti sama ada aku, mak aku atau mak ayah dia akan cakap, "anis jatuh tangga ke tadi? Tengok bibir tu da tetarah.." Dan dia akan jawab, "bukan la, liptip".. Dan sume orang akan gelak.. Banyak lagi perkataan yang dia pelat, macam geli jadi deli, dan biasenye dia banyak guna huruf t, jangan~tangan, kencing~tencing, ikut~tikut.. Kadang tu tak paham pun apa yang dia cakap hehe.. Tapi cite pasal pelat ni, akak-akak aku pun tak boleh buang lagi satu perkataan pelat yang memang dah guna dari kecik~te untuk kita. Ye la, masa kecik-kecik kan masing-masing bahasakan diri kita, bila pelat jadi la te aje. Sampai sekarang akak-akak aku guna lagi untuk bahasakan diri dorang, nak-nak akak aku yang nombor 5. Sampai diajuk-ajuk ktorang adik beradik~alif be te se.... Mak pun selalu je ajuk perkataan pelat aku masa kecik.. Akeyan~iklan, meyuak-yuak~meluat-luat, air bace~air biase [air masak tu, arwah nenek aku ingat aku nak air yang dah dibace dengan ayat Al-Quran hehe], bitre~berita, mohid~mohd [kependekan mohamad/muhammad]. Akak aku yang nombor 2 pulak selalu kena ajuk nak mati~sepatutnya nak mandi.. Boleh ketawa sorang-sorang bila ingat-ingat balik.. Tapi aku memang suka ajuk anak-anak buah aku yang pelat, diri sendiri yang terlebih pelat pun ada hehe..

Image Hosting by PictureTrail.com

Friday, August 6, 2010

Puteriku Sayang~

Aku suka sangat lagu ni.. Melodi best, lirik sweet je.. Kalau dihayati betul-betul lirik lagu ni, rase macam terharu pun ade.......

★Puteriku Sayang~Hijjaz★

Lembutmu tak bererti
Kau mudah dijual beli
Kau mampu menyaingi
Lelaki dalam berbakti

Lembut bukan hiasan
Bukan jua kebanggaan
Tapi kau sayap kiri
Pada suami yang sejati

[Di] Sebalik bersih wajahmu
Di sebalik tabir dirimu
Ada rahsia agung
Tersembunyi dalam diri

Itulah sekeping hati
Yang takut pada Ilahi
Berpegang pada janji
Mengabdikan diri

Malumu mahkota yang tidak perlukan singgahsana
Tetapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang akan
Boleh merampasnya
Melainkan kau sendiri
Yang pergi menyerah diri

Ketegasanmu umpama benteng negara dan agama
Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya
Wahai puteriku sayang
Kau bunga terpelihara
Mahligai syurga itulah tempatnya

Image Hosting by PictureTrail.com

Kerja Senang, Tapi...........

Pada suatu pagi yang indah.. [ayat tak leh blah]

Teneng teneng, kwang kwang kwang [bunyi mesej masuk-muzik doraemon]

Oh, bos aku rupenye. Dia nak suruh aku call penjara *tuuut* [tempat terpaksa dirahsiakan hehe], nak mintak nombor banduan sorang lelaki ni. Nak wat appointment dengan banduan tu la, kalau takde nombor banduan susah nanti.. [fyi, aku keje kat legal firm, so ade la kena-mengena dengan jabatan penjara, mahkamah etc....] Aku pun call.. Tut tut......

Telefonis [T]: Helo, penjara *tuuut*
Aku [A]: Ya, saya nak dapatkan nombor banduan sorang lelaki ni. Dengan sape saya boleh bercakap?
T: Sebentar ye cik, saya sambungkan pada bahagian rekod.
A: Terima kasih..

-Bahagian rekod-
T: Helo, bahagian rekod.
A: Saya nak dapatkan nombor banduan sorang lelaki ni.....
T: Maaf cik, ofis kami takde elektrik sekarang ni, x boleh nak cek.. Cik cuba call balik petang nanti?
A: Oke, terima kasih..

-Petang, bahagian rekod-
T: Helo, bahagian rekod.
A: Saya nak dapatkan nombor banduan sorang lelaki ni.....
T: Err elektrik masih belum ada lagi la cik. Boleh cik call esok?
A: Oke, terima kasih..

-Esoknya, bahagian rekod-
T: Helo..
A: Saya nak dapatkan nombor banduan sorang lelaki ni..... [ayat aku memang same je]
T: Oh, sistem kami tengah down, cik. Ape kata cik call balik lagi setengah jam?
A: Oke, terima kasih..

-Setengah jam kemudian, bahagian rekod-
T: Helo?
A: Saya nak dapatkan nombor banduan sorang lelaki ni.....
T: Maaf cik, sistem kami belum o.k lagi. Cik call petang nanti, dalam pukul 4?
A: Oke, terima kasih..

-Pukul 4 [aku tak call pun, malas+ati dah panas]-

-Esoknya, bahagian rekod-
T: Helo, boleh saya bantu?
A: Saya nak dapatkan nombor banduan sorang lelaki ni.....
T: Oke, cik ade nombor i.c dia tak?
A: Tak, tapi saya ade nama dia. Cek pakai nama tak boleh ke?
T: Cik kena dapatkan nombor i.c dia, kalau nama nanti ramai pulak yang sama nama.
A: Takpe la, terima kasih..

Demmmm.........
*Aku penat*

Image Hosting by PictureTrail.com

Thursday, August 5, 2010

Comelnya.....

Beberapa hari ni ade pulak anak-anak kucing melepak kat luar ofis. Mula-mula sekor je, lepas tu 2 ekor, tiba-tiba jadi 5 ekor campur mak dia sekali, 6 ekor daa.... Aku kesian pulak, tengok macam lapar je, dok mengiau-ngiau. Jadi aku pun keluar, pegi 7-eleven jap cari friskies. Agaknya cashier tu pun pelik kot, pagi-pagi aku beli friskies. Aku beli dua, 1 untuk kucing dewasa, 1 lagi untuk anak kucing. Ye la, khasiat yang 'dorang' perlukan berbeza kan. Bila letak je, mak kucing tu yang terkam dulu, tapi bila anak-anak dia da penuh berlonggok, dia pun duduk kat tepi je. Kesian aku tengok, tapi yang aku letak tu memang untuk kitten. Jadi aku letak lagi 1, untuk mak kucing tu. Punya la aku jaga jangan sampai anak dia datang makan dia punya. Ye la, kang tak pasal-pasal mati pulak anak kucing tu kalau makan makanan kucing dewasa [agaknye la]. Suka betul aku tengok 'dorang' makan, yang anak berebut-rebut, comel je. Bila da habis, aku tambah lagi dan 'dorang' pun belasah la, lapar sangat agaknye, kesian.. Lepas tu aku tengok 'dorang' main-main sesama sendiri. Lincah betul, geram je aku tengok. Rase cam nak peluk pun ade, tapi mengenangkan 'dorang' tu kotor, tak boleh la. Aku ni bila da start cite pasal kucing, memang la susah nak berenti. Nak buat camne, aku rase kucing tu adalah makhluk yang paling comel dalam dunia ni hehehe.. Dan aku memang pantang nampak kucing, lagi-lagi anak kucing, mesti aku nak pegang atau paling tak pun nak tengok, jeling pun jadi. Aku memang sangat geram dengan kucing. Ikutkan teringin jugak nak bela, tapi duduk rumah bertingkat-tingkat la katakan, tak boleh nak bela pulak. Sebenarnya frust jugak sebab tak dapat bela. Tapi kucing kat kawasan rumah aku tu macam tau je aku suka kucing. Selalu sangat datang, mintak makanan sambil buat muka sedih hehehe.. Bila aku boring dan kebetulan ada kucing datang, aku pun main-main dengan dia, usap-usap bulu dia, manja-manjakan dia sampai mak aku bising sebab bulu dia tanggal ehehe.. Kan best kalau dapat bela.. Huhuhu....... =(

Image Hosting by PictureTrail.com

Wednesday, August 4, 2010

Hidupku

Bagi aku, hidup ni sangat berharga. Macam tagline yang selalu aku pegang~"Life's great! Cheer up!" Dalam B.M cam tak bape best lak bunyinya hehe.. Hidup ni penuh dengan cabaran. Tanye la sape pun, tipu la kalau ade orang cakap hidup dia tak de cabaran, dugaan, bak kate Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, cobaan~~. Hidup aku sendiri memang banyak cabaran. Sejak zaman remaja lagi. Macam yang aku tengok dalam rancangan halaqah sentuhan qalbu semalam, ade seorang remaja yang cakap, "zaman remaja adalah waktu yang kritikal." Masa remaja la yang akan bentuk kita untuk jadi individu yang berjaya atau tak. Banyak pengaruh sama ada baik atau buruk yang perlu kita pilih untuk mencorakkan diri kita pada masa depan. Kadang-kadang aku rasa hidup ni macam tak adil. Tapi tak sepatutnya aku pikir camtu kan. Sume yang berlaku dah ditentukan olehNya. Sebab tu bila aku diuji, aku akan cuba menggembirakan diri sendiri. Dalam erti kata lain, aku malas nak pikir. Mungkin nampak cam aku nak lari dari masalah, tapi tu je la pun yang aku mampu buat. Aku lebih suka diam dan pendam masalah dari cite kat orang. Dan aku tau tak elok pun buat camtu. Tapi nak buat camne, this is me, my character. Uh, tiba-tiba speaking London pulak aku ni.. Mungkin menulis blog ni boleh jadi salah satu cara untuk melepaskan tekanan. Bak kata penulis pujaan hatiku [chewah!]~hlovate, dia menulis untuk escapism. Aku tak tau nak explain maksud escapism tu, sebab aku pun main agak je maksudnya haha.. Ape-ape la. Walau ape pun cabaran yang bakal aku tempuhi lepas ni, aku harap aku boleh hadapi dengan baik, insyaAllah.. =)
[P/S: Adoi, camne nak edit tarikh dengan masa ni??? Semalam dah edit tapi tak jalan pulak. Kena betulkan kat PC la kot huhu~]

Image Hosting by PictureTrail.com

Tuesday, August 3, 2010

My First Post~Blog???

"Blog?? Apebende blog tu?" Camtu la reaksi aku masa memula dengar pasal blog. Ye la, masa tu tak berapa nak celik IT lagi.. Aku ingatkan blog tu untuk orang-orang skema je.. [Sebab aku tengok blog kawan aku skema je huhu] Bila dah lama-lama baru tau blog tu camne.. Tapi masa tu tak terpikir pun nak ada blog sendiri.. Bila tengok ramai orang ada blog, teringin la pulak! Terpengaruh la senang cite hehe.. Tapi sebenarnya aku memang minat menulis, cuma tak berapa nak reti nak ekspresikan perasaan aku dalam bentuk tulisan. Huh, ape skema lak ayat aku ni huhu.. Aku teringin jugak nak jadi sorang penulis, tapi apekan daya, idea takmo datang pulak. Nak perah-perah otak cam tak larat lak rasenye.. Anyway, harap-harapnye pasni aku leh menulis lagi.. Sila la datang lagi idea yang mencurah-curah hoho~~

Image Hosting by PictureTrail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

I Can Feel Your Heartbeat